Kem Musim Panas dan Musim Sejuk Inggeris

Percutian adalah masa terbaik sebagai pelajar. Tidak ada kerja rumah, tidak ada kelas, masa untuk menikmati, berehat dan bermain permainan. Namun, bagaimana dengan beberapa orang terpilih yang bersedia menggabungkan pembelajaran dengan perjalanan dan bermain, terutama untuk bahasa asing? Stellar International memutuskan untuk membuat program yang memenuhi pembelajaran bahasa, khususnya bahasa Inggeris, diselingi dengan aktiviti dan pelajaran langsung yang memperkuat penggunaan bahasa Inggeris. Tujuannya bukan untuk memaksa tatabahasa ke kerongkong mereka tetapi untuk membina keyakinan yang cukup bahawa pelajar bersedia untuk mencuba dan belajar sendiri setelah merasa selesa menggunakan bahasa itu, baik atau sempurna. Bagaimana kita melakukannya?

Pertama dan terpenting, bahasa Inggeris adalah bahasa pengantar untuk kem ini. Walaupun kami meminta bantuan penterjemah kerana para peserta perkhemahan setakat ini hampir keseluruhan bahasa Korea, semua arahan dan aktiviti dijalankan dalam bahasa Inggeris sahaja. Kami juga mendorong anak-anak untuk bergaul dan berkawan kerana kami masih mahu mereka menikmati dan membuat kenangan di sini. Tetapi apa yang menjadikan kem kami berbeza dan menarik adalah aktiviti yang kami masukkan ke dalam program ini.

Tidak ada anak yang mahu tinggal di kelas sepanjang hari. Mereka akan hilang fokus dan belajar menjadi tugas. Oleh itu, kami memasukkan komponen lain seperti seni dan kraf, muzik, kemahiran insaniah, kesedaran persekitaran dan budaya, dan kecergasan sebagai komponen. Terdapat lawatan lapangan ke tempat-tempat di sekitar bandar untuk mendedahkan anak-anak kepada budaya tempatan. Mereka telah mengunjungi perkampungan budaya, ladang lebah, sesi berenang, lawatan taman, penekan bunga, dan banyak lagi. Semua ini mengikat kepercayaan kita bahawa pembelajaran boleh dilakukan di mana sahaja, bila-bila masa, dan lebih daripada sekadar pengetahuan dari buku.

Tetapi mungkin di atas semua yang kita berikan dan dapatkan, yang paling berharga dan dikenang adalah kenangan yang kita buat bersama. Tanyakan kepada mana-mana pasukan yang berkoordinasi dan melaksanakan perkhemahan dan mereka dapat menamakan beberapa anak dan peristiwa yang berlaku, disertai dengan ketawa dan senyuman ketika kami mengenang mereka. Adalah satu kehendak kecil saya untuk suatu hari melihatnya lagi dan berharap pengalaman bersama kami memberi kesan yang berkekalan dalam kehidupan mereka. Sehingga itu, jika hari itu tiba, kita akan terus berusaha untuk mewujudkan persekitaran yang pelbagai dan holistik untuk anak-anak belajar.

Kembali ke Blog

Tinggalkan komen