Kurikulum Rendah Antarabangsa (IPC)

Laman Utama > Kurikulum Rendah Antarabangsa (IPC)
Tahun 1 – Tahun 6

Kurikulum Rendah Antarabangsa (IPC)

Kurikulum Rendah Antarabangsa (IPC) ialah kurikulum berpusatkan kanak-kanak berdasarkan Kurikulum Kebangsaan England (UK), yang mula diperkenalkan pada tahun 2000 oleh Fieldwork Education. Ia dilaksanakan di lebih 1000 sekolah di lebih 90 negara di seluruh dunia.

IPC ialah kurikulum yang komprehensif, sistematik dan inovatif yang menyediakan pendekatan pembelajaran yang jelas dan matlamat pembelajaran khusus untuk setiap mata pelajaran, dengan penilaian menyeluruh untuk memantau dan menilai kemajuan setiap kanak-kanak. Ia membangunkan kanak-kanak berumur 5-11 tahun menjadi pelajar yang berpengetahuan, cekap di peringkat global dan bersedia untuk masa hadapan. Dipengaruhi oleh pedagogi progresif, metakognisi dan amalan terbaik pendidikan rendah, IPC boleh disesuaikan untuk memenuhi keperluan kanak-kanak sambil mengembangkan pengetahuan, kemahiran dan pemahaman mereka. Melalui unit tematik, guru boleh mencipta peluang pembelajaran yang menyeronokkan dan menarik yang membolehkan pelajar membuat perkaitan antara mata pelajaran dan dunia di sekeliling mereka.

5 Ciri-ciri Utama IPC

thematic
Kurikulum tematik

Dengan kurikulum yang inovatif dan kreatif, pelajar belajar tentang dunia, bukan bab yang tidak tradisional.

holistic
Cara yang menyeluruh

Terdapat 6 peringkat pembelajaran untuk setiap unit.
I. Entri Point
II. Pengetahuan Harvest
III. Gambar besar
IV. Aktiviti Penyelidikan
V. Aktiviti rakaman
VI. Titik Keluar

goals
Matlamat pembelajaran

Merangkumi matlamat mata pelajaran (pengetahuan, kemahiran, pemahaman), matlamat peribadi (keingintahuan, ketahanan, kepandaian) dan matlamat antarabangsa (berpikiran antarabangsa).

assessment
Penilaian Pembelajaran

Penilaian formatif berlaku di setiap milepost pembelajaran. Kemahiran Rubrik digunakan untuk menentukan dan membangunkan pelan pembelajaran khusus untuk peningkatan dan kemajuan.

family
Ibu bapa secara aktif terlibat

Ibu bapa sentiasa dikemas kini dan digalakkan untuk memberi cadangan. Di samping itu, ibu bapa digalakkan untuk melihat dan menghargai kemajuan anak mereka menerusi karya seni, laman web dan video.

Dengan fokus yang jelas untuk mewujudkan persekitaran pembelajaran yang kondusif, selamat dan gembira, SIS komited untuk memastikan semua kanak-kanak menikmati persekolahan, memupuk nilai-nilai, menimbulkan rasa ingin tahu dan menggalakkan persoalan. Ini adalah asas kepada pelajar seumur hidup bebas dan kami bertujuan untuk memupuk sifat-sifat dan nilai ini pada tahun-tahun awal untuk membentuk masa depan kanak-kanak.

Terdapat 3 peringkat di IPC

IPC Milepost 1 IPC Milepost 2 IPC Milepost 3
Tahun 1 – 2 Tahun 3 – 4 Tahun 5 – 6
5 – 7 tahun 7 – 9 tahun 9 – 12 tahun

Subjek Utama
(Tahun 1 – Tahun 6)

BAHASA INGGERIS
BAHASA MANDARIN
TEKNOLOGI KOMUNIKASI MAKLUMAT (ICT)
MATEMATIK
PENGAJIAN ISLAM (UNTUK PELAJAR MUSLIM)
PENDIDIKAN FIZIKAL (PE)
SAINS
SEJARAH MALAYSIA
PENDIDIKAN PERIBADI, SOSIAL, KESIHATAN (PSHE)
BAHASA MELAYU
MUZIK & DRAMA
 

 

* IPC adalah subjek yang mengintegrasikan Seni Bahasa, Matematik, Sains, ICT & Pengkomputeran, Teknologi, Sejarah, Geografi, Muzik, Pendidikan Jasmani, Seni dan Masyarakat.

** Keperluan MoE untuk pelajar Malaysia mulai Tahun 4

KEPERLIKAN SEKARANG

TINGGALKAN PESANAN ANDA

Isi borang ini dan Pejabat Stellar kami akan menghubungi anda untuk menjawab semua soalan anda.
Tempat yang menakjubkan untuk anak-anak anda belajar, membangun dan berkembang menjadi pemimpin global masa depan.