Perutusan Pengasas

Laman Utama > Perutusan Pengasas

Perutusan Pengasas

Helo Stellarians! Sebilangan besar dari kita telah menantikan tahun 2020 menjadi tahun di mana kita melonjak ke tahap yang lebih tinggi sebagai sebuah negara. Pada akhir tahun 2019, Stellar Education Group juga melihat tahun ini sebagai permulaan perjalanan baru dan menarik bagi kita semua ketika kita menubuhkan Stellar International School.

Stellar International School (SIS) lahir dari idea dan permintaan ibu bapa yang menghantar anak mereka ke Stellar Preschool kerana mereka berharap dapat meneruskan perjalanan pendidikan anak mereka bersama kami di luar pra-sekolah. Benih itu ditanam pada tahun 2018 di mana ia akhirnya membuahkan hasil setelah 2 tahun merancang dengan teliti. Semuanya terhenti pada 18 Mac ketika Perintah Kawalan Gerakan (MCO) pertama diumumkan sebagai tindak balas terhadap pandemi Covid-19. Sekolah ditutup dan seolah-olah dunia itu sendiri berhenti.

Tahun 2020 menantang kita untuk berpikir di luar kotak, ternyata ini adalah tahun krisis yang sebenarnya merupakan rahmat dalam penyamaran. Ini memungkinkan kita untuk menyedari bagaimana pembelajaran tidak harus terbatas dalam dinding sekolah. Sebaliknya, yang perlu kita lakukan hanyalah melihat sekeliling dan merenungkan detik-detik berbeza dalam hidup kita, selalu ada peluang untuk belajar sesuatu. Sebaliknya, yang paling penting adalah menanamkan semangat untuk tidak pernah berputus asa di dalam benak anak-anak kita.

“Bintang bersinar paling terang ketika malam paling gelap”, pujian kepada pasukan dari Stellar Education Group kerana mereka segera berkumpul untuk membincangkan langkah seterusnya dan bukannya mundur. Diingatkan bahawa visi kami adalah untuk meningkatkan generasi bintang dengan melengkapkan mereka dengan kemahiran belajar sepanjang hayat bahawa mereka akan mempunyai masa depan yang lestari, ahli kami sendiri pertama kali harus berkembang dan kami bangga menjadi salah satu yang pertama dalam talian dengan kelas yang betul yang melayani bukan sahaja untuk orang Stellari tetapi juga menjangkau pelajar dari Singapura, Korea, Australia, Thailand dan China.

Covid-19 telah menjadi banyak kesan, tetapi bagi kita ia menjadi contoh yang baik untuk menunjukkan kepada pelajar kita bagaimana kita harus proaktif dan menyesuaikan diri dengan dunia yang sentiasa berubah ini dengan menunjukkan kepada pelajar bagaimana kita meneruskan perjalanan walaupun menghadapi cabaran yang dihadapi oleh ini pandemik. Ia adalah pengalaman yang tidak dapat dilupakan bagi semua orang Stellarians. Yang lebih menggembirakan kami ialah pencurahan kasih sayang dari banyak ibu bapa kami yang mempercayai dan begitu baik kepada pasukan dengan mengirimkan kata-kata penghargaan. Kami juga menerima pesanan seperti ibu bapa yang enggan pindah ke bandar lain kerana mereka mendapati bahawa anak mereka kini telah berminat untuk belajar dan menanamkan semangat untuk kehidupan sekolah di sekolah kami. Bagi kita untuk melihat kesan kerja yang telah kita laksanakan adalah tenaga penggerak utama untuk kita meneruskan apa yang telah kita lakukan. Tidak ada yang lebih memuaskan daripada melihat pelajar suka belajar, menemui minat mereka, terlibat dalam pelajaran dan benar-benar berkembang sebagai pelajar yang bersemangat.

Kenyataan masih menyakitkan kerana kami telah menerima berita dari beberapa ibu bapa kami yang kehilangan pekerjaan kerana wabak tersebut dan ada yang kini berjuang untuk memenuhi keperluan atau bahkan berpisah dengan orang yang mereka sayangi. Cerita tentang bagaimana ibu bapa telah bekerja keras untuk menyusahkan mata pencarian mereka sementara masih mengutamakan pendidikan anak mereka menyentuh kita dengan mendalam dan membuat kita lebih bertekad dari sebelumnya untuk terus memberikan yang terbaik untuk masyarakat.

Melangkah ke hadapan, kami akan terus bekerjasama erat dengan semua ibu bapa kami dengan memberitahu anda mengenai kemajuan masa depan sekolah kami. Kami masih berada di landasan untuk memiliki kampus kami yang dibina khas dengan semua kemudahan yang bermanfaat untuk perkembangan holistik anak-anak anda, lebih banyak butiran akan dikeluarkan apabila dokumentasi rasmi teratur. Sejujurnya, bilik darjah fizikal tidak ada artinya bagi kita tanpa ketawa dan perbualan murid-murid yang kita sayangi. Kami tidak sabar sehingga hari di mana pelajar dapat kembali ke sekolah tanpa bimbang akan wabak itu lagi. Apabila itu berlaku, kita akan mempunyai banyak aktiviti yang menyeronokkan untuk membiarkan anak-anak dan gurunya mengikuti semua sesi ikatan yang sangat terlepas.

Ibu bapa yang dihormati, yakinlah bahawa Stellar Education Group akan sentiasa menjadi platform untuk menghubungkan pelajar dengan pendidik yang bersemangat. Kami berusaha untuk memastikan bahawa semua pendidik kami mengajar berdasarkan kasih sayang dan rasa hormat mereka terhadap masa depan anak dengan mempertimbangkan kepentingan terbaik mereka. Seperti yang selalu kita katakan, adalah tujuan kita untuk “menaikkan generasi bintang untuk masa depan yang lestari”, di mana kita bertujuan untuk bertindak sebagai pemangkin untuk meningkatkan rasa ingin tahu anak dan membantu mengembangkannya menjadi pelajar sepanjang hayat yang berjaya.

Akhir sekali, saya berharap agar semua orang dapat memperoleh kesihatan dan keselamatan yang baik pada tahun yang akan datang. Kami akan menyelesaikannya bersama. Saya berbesar hati dapat berkhidmat kepada masyarakat bersama-sama dengan pasukan kakitangan yang berdedikasi dari Stellar Education Group. Terima kasih banyak atas sokongan anda yang hebat tahun ini. Saya doakan yang terbaik untuk anda dan semua kanak-kanak untuk masa depan.

Daniel Loh
Pengasas Stellar Education Group

KEPERLIKAN SEKARANG

TINGGALKAN PESANAN ANDA

Isi borang ini dan Pejabat Stellar kami akan menghubungi anda untuk menjawab semua soalan anda.
Tempat yang menakjubkan untuk anak-anak anda belajar, membangun dan berkembang menjadi pemimpin global masa depan.