Tahun 9 ORBYTS

PENYELIDIKAN ASAL OLEH PELAJAR TWINKLE MUDA (ORBYTS)
OLEH JOANNA COOPER | PENYELARAS AKADEMIK, SIS

Sekolah Antarabangsa Stellar telah bekerjasama dengan Program Angkasa Orbyts UK untuk melibatkan diri dengan penyelidikan termaju dan melibatkan diri dalam kerja saintifik. ORBYTS ialah program pendidikan di mana murid sekolah menengah bekerja pada projek penyelidikan asal di bawah tuisyen pelajar PhD, Post-Docs dan saintis muda yang lain. Kami berbesar hati untuk mengumumkan bahawa Sekolah Antarabangsa Stellar ialah sekolah pertama di Asia yang mengambil bahagian dalam program ini.

Pelajar Tahun 9 kami akan dibimbing oleh saintis terkemuka dalam bidang sains angkasa dan pada akhir program pelajar akan membentangkan kerja akhir mereka bersama-sama dengan 30 sekolah lain di UK yang mengambil bahagian dalam program ini. Semua peserta program berpeluang menjadi pemenang ORBYTS 2022.

Oleh kerana zon waktu, sesi akan dijalankan pada hari Sabtu pada jam 10:00 hingga 11:30 pagi di sekolah (Bilik ICT). Program ini bermula pada 12 Februari 2022 dan akan berakhir sekitar Jun.

Apa itu ORBYTS?

ORBYTS ialah program pendidikan di mana murid sekolah menengah bekerja pada projek penyelidikan asal di bawah tuisyen pelajar PhD, Post-Docs dan saintis muda yang lain.

Dengan matlamat yang lebih luas untuk melibatkan murid daripada kumpulan yang kurang diwakili, ORBYTS telah mengumpulkan momentum setiap tahun dan kini bekerjasama dengan lebih daripada 25 sekolah dengan saintis angkasa lepas. Sejak 2018, perkongsian ini telah menghasilkan 10+ penerbitan dalam jurnal saintifik semakan rakan sebaya, dengan 100-an pelajar sekolah menengah mengarang kertas kerja ini. Kebanyakan sekolah yang terlibat melaporkan peningkatan dramatik (~100%) dalam pengambilan subjek STEM A-level berikutan program. ORBYTS untuk murid sekolah menengah menawarkan peluang untuk terlibat secara langsung dengan penyelidikan canggih dan mencabar salah tanggapan mereka tentang siapa yang boleh melakukan sains dan apakah sains.

Ketahui lebih lanjut mengenai program ini di: https://www.ucl.ac.uk/astrophysics/outreach/orbyts

Kembali ke Blog

Tinggalkan komen