Permulaan awal pendidikan Stellar

Humble Beginning of Stellar Education

Daniel Loh Han Yen, pengasas Pendidikan Cemerlang, mempunyai impian untuk menubuhkan sebuah Sekolah Antarabangsa yang akan memenuhi apa yang dia percaya; bahawa semua pelajar harus mempunyai peluang untuk memperoleh pendidikan yang berkualiti. Semasa bertahun-tahun belajar di Universiti Monash, beliau mula menyediakan tutor swasta ke sekolah menengah dan pelajar universiti. Selepas bertahun-tahun membimbing pelajar, beliau mendapat kepuasan yang luar biasa dalam memerhatikan transformasi pelajarnya, jadi dia memutuskan untuk meluluskan kerja di firma perakaunan dan sebaliknya memberi perkhidmatan kepada pelajar Sunway College sebagai pensyarah Perakaunan setelah menerima gelar CPA dan Sarjana di Melbourne, Australia.

Beliau menyedari keperluan yang sangat besar untuk mempunyai sistem pendidikan yang baik di sekolah untuk menyokong para pelajar dalam semua aspek, terutama bagi mereka yang tidak dapat melakukan akademik dengan baik. Menggunakan wawasan dan pengalamannya sebagai tutor swasta pendidikan peringkat tinggi di Malaysia dan Australia, beliau memutuskan untuk menubuhkan sebuah institusi swasta di Johor Bahru yang menawarkan pendidikan Rendah dan Menengah bermula dengan visi untuk menyediakan pendidikan yang berkualiti untuk komuniti pada tahun 2013.

Melalui tahun interaksi dan pemerhatian secara langsung, beliau menyedari bahawa tingkah laku pelajar, nilai moral dan kepercayaan lebih baik disampaikan pada usia muda. Akibatnya, beliau menubuhkan Stellar Preschool pada tahun 2016 dengan sokongan mentornya Dato ‘Peter Ng, pengasas UCSI Group.

Dengan pertalian untuk peranan alam semula jadi dalam prestasi kognitif, Daniel dengan bantuan Dr Lemuel (yang dikenali di peringkat antarabangsa sebagai “Doktor Perladangan” FOLO Farm) telah merancang 5-liter Edible Garden untuk Prasekolah Lintang. Ini menghubungkan pendidikan dengan kepentingan gaya hidup yang sihat; bahawa keseimbangan perlu wujud antara penggunaan harian kami, dan bertanggungjawab memberikan kembali kepada alam semula jadi melalui kitar semula dan pengkomposan, penghargaan terhadap sambungan dan tanggungjawab kami kepada generasi akan datang.

Sekolah Antarabangsa Stellar ditubuhkan pada tahun 2019 di mana pengambilan pertama pelajar akan berada pada Januari 2020. Menjelang 2025, Sekolah Antarabangsa Stellar merancang untuk memiliki sebuah kampus yang dibina di mana kami akan terus berusaha untuk menimbulkan generasi bintang untuk masa depan yang mampan.

Di Stellar, kami mengalu-alukan semua pelajar yang ibu bapa mengenal pasti dengan nilai-nilai kami dan mengiktiraf manfaat yang akan diperoleh anak-anak mereka daripada program pendidikan kami.

Tinggalkan komen