Apa itu Autisme

What is Autism | Stellar International School

Kanak-kanak Perlu Khas

Kami sangat gembira untuk menyertai majlis pengijazahan Pusat Pembelajaran Glory (GLC) untuk menyaksikan pencapaian kanak-kanak yang paling istimewa. Para guru adalah hebat dan penuh cinta. Mereka mempunyai kelayakan dalam Pendidikan Awal Kanak-Kanak dan Pendidikan Khas. Kami sangat teruja untuk mendengar kesaksian oleh seorang kanak-kanak autisme yang menyertai mereka ketika dia seorang anak prasekolah, kini mampu berdikari dan mendaftarkan diri di sekolah rendah biasa.

Pakar psikiatri William McMahon dari University of Utah mengetahui dari projek perintisnya bahawa 10 peratus daripada kumpulan perintisnya pergi dari menjadi anak-anak yang cacat kepada orang dewasa yang cukup berjaya dalam tempoh dua puluh lima tahun. Sebilangan besar kanak-kanak autistik yang cacat membesar untuk mempunyai keluarga, pekerjaan dan kualiti hidup yang baik. Kebanyakan orang dalam kajian perintis menjadi lebih baik tetapi tidak lebih buruk dengan usia. Jadi ibu bapa, silakan menjadi lebih sabar dengan anak-anak anda. Ia mungkin untuk keperluan kanak-kanak yang istimewa untuk menjadi lebih baik apabila mereka bertambah tua, dengan penjagaan dan pengawasan yang tepat.

Apa itu Autisme

Autisme adalah istilah umum yang digunakan untuk menggambarkan kumpulan gangguan neuro-perkembangan yang kompleks yang juga dikenali sebagai Gangguan Pembangunan Perosak (PDD) atau Gangguan Autisme Spektrum (ASD). Gangguan ini dicirikan, dalam pelbagai tahap, dengan cabaran yang berkaitan dengan:

Komunikasi
Interaksi sosial
Tingkah laku dan minat yang ketat atau berulang

Orang yang mengalami autisme juga mungkin mengalami masalah lain termasuk masalah perubatan, perbezaan koordinasi dan nada otot, gangguan tidur, perubahan tabiat makan, kecemasan atau persepsi deria yang tidak teratur.

Ingat

Autisme adalah gangguan neurologi / biologi, bukan keadaan psikologi atau emosi.
Ciri-ciri, keupayaan dan keparahan gejala berbeza-beza di kalangan orang yang mempunyai autisme.
Sentiasa menganggap kecerdasan, mengajar kecekapan, mempromosikan kebebasan dan menghormati.

Untuk maklumat lanjut mengenai autisme, sila lawati Autism Speaks

Untuk maklumat lanjut mengenai GLC:

Pusat Pembelajaran Glory (荣耀 学习 中心)
1A, Jalan Anggerik 21,
Taman Johor Jaya,
81100 Johor Bahru
Tel: +601 2773 5357 / +601 2382 5591 / +601 2704 4266

Tinggalkan komen